El veritable repte: actuar d’acord amb els propis valors

El veritable repte: actuar d’acord amb els propis valors

El veritable repte: actuar d’acord amb els propis valors

En aquest moment de la societat es parlar molt sovint de valors i en moltes ocasions s’hi fa referència amb falta de rigor.

També hi ha forces veus que parlen de que la societat actual està vivint una crisi de valors.

I coexistint amb aquesta realitat hi ha persones que viuen i actuen per valors.

És evident que si mirem la societat actual en el seu conjunt, com un “sistema” ens podrem adonar que estem vivint una veritable crisi de valors. En son exemples:

 • Les guerres i conflictes armats que son actius en el dia d’avui, com son els de Siria, Afganistan, Pakistan, República Centreafricana, Sudan del Sud, Somalia,   República Democràtica del Congo, Nigeria ….
 • Les persones que volen refugiar-se en altres països. Aquestes guerres causen morts i lesions en la població civil i obliguen a moltes persones a deixar les seves llars per intentar sobreviure. Moltes d’aquestes persones no arriben mai a un nou destí en el que poder intentar “normalitzar la seva vida”. Moren o son castigats i torturats en l’intent.
 • Les persones refugiades, que arriben a altres països per poder sobreviure. Això implica canvis culturals i dificultats enormes d’integració laboral i social.
 • El maltractament a la dona. Es donen abusos i discriminacions de tot tipus (laborals, sexuals..)
 • Discriminació per raons de raça o tendència sexual.
 • Maltractament de nens. Explotació infantil de tot tipus (laboral, sexual..)
 • Tràfic de ser humans i esclavatge.
 • Negoci amb la droga. Amb les greus conseqüències que comporta.
 • Falta de medicaments en determinats països d’Africa o d’altres indrets del món.

Tots aquests fets responen a actuacions sense valors. Els governants de molts països no actuen per valors i en conseqüència no prenen les decisions necessàries per evitar-ho.

Simultàniament en el nostre planeta, esdevenen infinitats de projectes que es fonamenten en els valors. Alguns son menors en volum. Altres son molt grans.

En son alguns exemples:

 • Les ONG’s: Metges Sense Fronteres, Creu Roja, Càritas, Save de Children, Oxfam, Amnistia Internacional, CARE. HI ha milions d’ONG’s al món.
 • Dependències de cura de gent gran.
 • Dependències per la cura de nens amb tots els tipus de problemàtiques.
 • Escoles i espais educatius
 • Entitats esportives
 • Entitats d’integració social

Per tant des d’un punta de vista global, és cert que vivim en un moment de la història en el que  hi ha crisi de valors i  hi ha una part important de la humanitat que treballa per valors.

Però em sembla interessant obrir en aquest post, la reflexió sobre la importància i la dificultat d’actuar d’acord amb els nostres valors de manera individual.

En general a les persones ens és fàcil parlar dels exemples negatius i positius dels comportaments per valors dels altres . Jo ho he fet, en la primera part.

Però ens és realment difícil, actuar d’acord amb els nsotres  valors quan ens hi enfrontem  segons els nostres interessos.

És difícil  fer renuncies per valors. 

Costa molt dir que no a una feina o a una relació que ens agrada,  tot i que considerem que fer-ho implica trair-nos a nosaltres mateixos.

Es cert que hi ha persones que no tenen gaire problemes en deixar per exemple una empresa i anar a la competència. Pot ser havien passat anys “criticant” a la competència per la manera de fer les coses. Si hi van, pot ser perquè els hi ofereixen unes condicions millors, és ser ètic amb un mateix? És actuar d’acord amb els propis valors?

Aquest mateix tipus d’accions, es poden aplicar a molts camps. Per exemple a equips esportius, a empreses, a organitzacions i a partits polítics.

Qui no coneix a una persona que ha canviat de partit polític varies vegades i al fer-ho segueix ocupant llocs de responsabilitat política? És ètic? Actua d’acord amb els seus valors? És més important ser-hi per poder fer un servei públic? És legítim fer-ho si agrada la política? Es pot considerar una professió i per tant és vàlid fer-ho? És ètic abandonar per ser fidel als propis valors?

El que em porta avui a fer aquest post, no és  trobar la resposta. Sinó  obrir un espai de reflexió. Certament ser lleial als propis valors és un tema individual i intransferible en el que ningú es pot permetre jutjar als altres. Cadascú tindrà les pròpies raons i pels altres normalment sera difícil de comprendre-les. En un sentit i en un altre.

Cadascú tindrà el seu propi llindar.

El que considero important és prendre’n consciència i prendre decisions fent la reflexió corresponent.

Educar als fills o als alumnes per exemple, es fa fonamentalment donant exemple. De res serveix fer grans discursos sobre valors. Parlar de bondat, d’humilitat, de generositat no serveix de res, sinó s’actua d’acord amb aquests valors.

Explicar-li a un fill que s’ha de ser honest i a l’hora explicar-li que un és molt llest perquè s’ha quedat amb diners d’un altre, encara que sigui amb més o menys raonaments, no serveix per educar.

Ser un directiu que explica la importància de la implicació i del compromís en el treball, i fa més vida d’oci que de treball, no vincula a l’equip.

Ser un polític que parla de compromís social, i no actua per crear llocs de treball, millorar la sanitat o evitar la mort de persones que travessen el mar en pastera, no dona cap mena de credibilitat a la ciutadania, de la mateixa manera que no la dona parlar d’honestedat formant part d’un partit que està relacionat amb la corrupció.

Tots i cadascun de nosaltres ens trobem al llarg de la vida en situacions en les que hem d’elegir. A vegades és difícil o molt difícil fer renuncies per ser honest amb un mateix i actuar d’acord amb els propis valors.

El que està clar és que tots nosaltres ho sabem. Sabem quan som honestos amb nosaltres mateixos o no ho som. Ser-ho requereix de valentia. Però per molt que costa, també dona el veritable sentir de ser.

Actuar per valors dona credibilitat. Els altres ens reconeixen. Nosaltres també ens sentim en pau.

Reflexionar-hi ens convé i ens ajuda. Fent-ho tots, pot ser faria possible acabar amb les guerres i la mort de les persones que fugint d’ella, busquen la vida.

Mirem de fer-ho.

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.