Una societat fonamentada en valors, és ingenuïtat o és possible?

Una societat fonamentada en valors,  és ingenuïtat o és possible?

Una societat fonamentada en valors, és ingenuïtat o és possible?

Des de fa molts anys, treballo el concepte de lideratge transformacional i en la seva aplicació pràctica. Aquest terme no és de la meva creació, doncs son molts els autors que han publicat i han demostrat que les organitzacions de tot tipus son més efectives si es fonamenten en aquest tipus de lideratge.

El lideratge transformacional es fonamenta en la direcció per valors, posant el principal èmfasi en el desenvolupament de les persones, fent que cadascuna d’elles tregui el millor de si mateixa.

Els valors son un terme que freqüentment es fa servir com a punt de referència, i moltes menys vegades com a fonament de l’acció.

La nostra societat demana cada dia, que en tots els tipus d’organitzacions, sigui aquest el lideratge principal. És a dir, els treballadors de les empreses, els socis de les entitats, els ciutadans demanem que els dirigents fonamentin la seva acció en els valors.

És habitual que els ciutadans expressin poca credibilitat en la política, en la justícia i en els mitjans de comunicació i cada vegada més es normalitza més que aquests sistemes no responguin a les seves expectatives i a les seves necessitats.

Què demanem els ciutadans en un país com el nostre?

  • Uns dirigents polítics que pensin en les persones i en les seves necessitats en lloc de pensar en els seus propis interessos.
  • Respecte. Que els polítics ens respectin i es respectin entre ells, i que el diàleg sigui la principal eina de treball.
  • L’erradicació total de la corrupció a tots els nivells.
  • Veracitat i objectivitat en les informacions. Rebutgem totalment les informacions falses que acusen de manera injusta a les persones o inclús les difamen.
  • Un sistema judicial professional, independent i objectiu, dotat dels recursos necessaris (materials i de Governança), que garanteixi justícia per igual a tots els ciutadans.
  • Justícia social. Acabar amb la pobresa i les males condicions de vida de les persones.
  • Un sistema educatiu de qualitat, fonamentat en valors i que promogui la creació de criteri de les persones.

Si aquests punts principals es relaten en públic, la primera resposta és que estem demanant un país ,des de la ingenuïtat.

El lideratge transformacional, és una eina molt potent que impulsa canviar el concepte d’ingenuïtat al de confiança per poder fer aquest model de societat.

La nostra societat està formada per persones que s’organitzen en sistemes (polític, judicial, educatiu, sanitari, comunicatiu, …)

Cal formar a la societat per saber funcionar per valors. Hem de saber que és possible educar en el respecte, en la bondat, en la sinceritat, en l’objectivitat…

En anteriors post, he destacat que el principal element que allunya a les persones de la capacitat d’actuar per valors, és la inseguretat i la por interna.

Les persones normalment funcionem i volem funcionar des de la bondat. L’element principal que condiciona a les persones per actuar fent mal als demés és la necessitat de “sentir-se més que els altres o que un altre”, “sentir-se poderosos¨. Per això les eines més freqüents que es poden fer servir son: la calumnia, la mentida, la falsedat, el despreci, el desdeny, la humiliació als altres…

Al parlar de lideratge transformacional sovint es tendeix a pensar que és una visió ingènua de la vida, de les accions de les persones i de les relacions dintre dels sistemes.

Els diferents estudis demostren que formant en valors, formant en el paradigma de lideratge transformacional, els sistemes milloren i les persones se senten més plenes i més satisfetes.

Per tant, canviar el model de funcionament de la nostra societat, no és ingenuïtat. És sense cap mena de dubte, una necessitat. I aquest camí, tot i que difícil per cada persona de la terra, és possible per tots i cada un de nosaltres. Les eines per fer-ho possible son: Voler-ho fer amb humilitat i coratge.

El món està cridant per aquest canvi. Convido a tots a aquesta reflexió i fer-la especialment des de la confiança en creure que és possible.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.