Principis, valors, creences i fortaleses

Principis, valors, creences i fortaleses

Principis, valors, creences i fortaleses

Parlar de lideratge, vol dir parlar de principis i de valors. Ja he comentat en moltes ocasions, que la paraula lideratge es fa servir en moltes ocasions, sense el suficient rigor.

No hi ha lideratge sense valors. I tal com he comentat en altres apunts d’aquest bloc, el lideratge és pot aprendre.

És per aquest motiu que té sentit fer una reflexió i un repàs dels conceptes bàsics que el fonamenten.

Principis: És la norma o idea fonamental que regeix el pensament o conducta.

Son molt concrets i han de ser acceptats per a tots o per la majoria de les persones.

En son exemples: No és acceptable matar a persones. No és acceptable robar.

Valors: La paraula ve del llatí “valere”, el que significa “ser fort”.

Son aquelles qualitats, virtuts que fonamenten la nostra manera de ser com a persones i el nostre comportament.

Son exemples de valors: el respecte, la pau, la solidaritat, l’honestedat, l’amor, la justícia, la llibertat, la generositat, la bondat…

Creences: Son idees o pensaments que s’han après i que s’assumeixen com a veritats.

És un paradigma que és basa en la fe, ja que no hi ha demostració absoluta, fonament racional o justificació empírica que el comprovi. En moltes ocasions s’associa a religió, doctrina o dogma.

Son exemples de creences les que estan relacionades amb la religió i en general que les que son culturals i per tant depenen de cada població i ètnia.

Fortaleses: Son competències de cada persona. Es poden aprendre i entrenar i per tant es poden desenvolupar.

En son exemples, ser ordenat, ser creatiu, ser treballador, ser rigorós, ser puntual…

L’educació que rebem en l’edat infantil no posa normalment suficient atenció en l’aprenentatge d’aquests termes ni s’hi aprofundeix prou.

Si preguntem a un adult quin son els seus valors, creences i punts forts, sovint respon els que li agraden.

A totes les persones ens agraden els valors. Tots valorem el respecte, la llibertat i la justícia. Però cadascun de nosaltres tenim uns valors principals que ens regeixen. Uns reaccionem abans en front de les injustícies o les mentides, mentre que uns altres reaccionen abans en front de la falta de lleialtat o la mentida.

És un bon exercici per consolidar el nostre lideratge, identificar quins son els nostres valors principals i en quin ordre els identifiquem.

Això ho sabrem adonar-nos en què és el que ens fa més mal i que ens provoca més enuig: la injustícia, la falta de respecte, la mentida, la deslleialtat, la maldat …

És clar que a tots en ma fa mal aquests actuacions, però si hi reflexionem podrem adonar-nos de què ens fa especialment mal.

Igual que els valors ens defineixen, les creences ens ajuden a configurar la nostra manera de ser. En moltes ocasiones les creences ens donen entitat, si bé normalment les creences son limitants. Creure en un dogma, obliga forçosament a prioritzar i a rebutjar altres posicions.

En termes de cultura religiosa podem trobar-ne molts exemples, però també podem trobar creences diferents en diferents cultura, per exemple respecte al paper de la dona, o de l’home en la societat, per exemple.

Tots tenim fortaleses. No podem confondre el què son valors, del què son punts forts. Els punts forts son competències que podem entrenar. Els valors son inherents. Podem posar com exemple que la justícia pot ser una valor per a mi, i a l’hora miro de ser just. O soc ordenat però no necessàriament l’ordre ha de ser un valor per a mi. Sabré que és valor, quan veient-ho d’un altre, em molesta que no el respecti.

A l’hora de desenvolupar el nostre lideratge és important identificar els nostres valors, les nostres creences i els nostres punts forts. Només identificant-los, els podem consolidar i millorar.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.