De la política de l’estratègia a la política per valors

De la política de l’estratègia a la política per valors

De la política de l’estratègia a la política per valors

En ple segle XXI s’ha “normalitzat” la política fonamentada en l’estratègia de partits amb la finalitat principal, de mantenir-se en el poder.

Òbviament és necessari que els polítics tinguin per objectiu assolir el “poder” governamental, perquè és des del Govern on es poden endegar les iniciatives que poden solucionar les problemàtiques que afecten als ciutadans, bé sigui en educació, sanitat, medi ambient, mobilitat, infraestructures, seguretat de la població…).

Per tant, voler guanyar les eleccions és legítim i és gairebé una “obligació” natural dels partits.

En alguns països dels mal anomenats “primer món”, els ciutadans han normalitzat la corrupció en la política. Això significa que ha calat la normalització de que el poder polític està fonamentat en els seus propis interessos. I per si mateix, aquest fet és denunciable i és greu.

El nostre país, així com molts països de la Unió Europea i d’Amèrica, i més òbviament els d’Àfrica i d’Àsia, tenen realitats molt dures de pobresa. En algunes de les  societats més desenvolupades, s’omet la recerca activa de solucions per pal·liar els mísers sous de moltes persones amb les conseqüents problemàtiques per viure.

Coexisteixen doncs, actualment, per una banda, aquesta versió dantesca de la política, on el poder està pensat gairebé en exclusiva per gestionar els seus propis interessos (bé siguin de poder, d’ego, econòmics o de relacions interessades), i per l’altra, unes necessitats vitals dels ciutadans pendents de rebre la prioritzar de les solucions.

Interessos econòmics i ego, estan íntimament lligats. La necessitat d’alguns polítics de sentir-se importants, es relaciona directament amb la recerca de tenir més recursos sense parar-se a pensar si la via per obtenir-los és suficientment ètica.

En aquest marc, l’honestedat en la política és castigada. La política de valors és silenciada. I és més, la política fonamentada en valors és expulsada d’aquest sistema actual.

Qui coneix de prop la política s’ha adonat que cal tenir, com en diuen alguns: fusta de polític, per mantenir-se en actiu. Aquesta “competència” és sinònim de saber i poder actuar amb poca ètica o si convé amb pocs valors.

Es pot observar el que fan algunes persones per mantenir-se en aquest “poder”. Poden canviar de partit sense cap mena de problema (alguns més d’una vegada,, si els hi cal). Poden canviar el discurs, sempre que els convigui. Canviar d’idees si els dona rendiment i trajectòria personal. Atacar als altres per defensar-se. Faltar el respecte, per sentir-se en possessió de la veritat. Mentir. Crear noticies falses. Calumniar…

Podem afirmar que totes les persones que avui estan en política, s’ajusten a aquest perfil? La resposta és clarament: no.

Però el que si que és ben segur és que les persones que avui fan política pensant en els ciutadans, fonamentant-se en els valors, i treballant per millorar la societat, ho fan patint molt les condicions i les conseqüències personals d’un sistema general que ha perdut el veritable sentit de ser.

Fer política de valors, avui és un bé escàs. En canvi és la principal fita de la nostra societat.

El “sistema” reclama la política de valors. La política que posi per davant les solucions als problemes reals dels ciutadans, molt abans que les pugnes pel poder dels polítics.

Cada dia la societat reclama diàleg entre polítics. Està demanant que parlin, s’entenguin i treballin per arribar a acords per trobar solucions als problemes reals. Demanen, demanem respecte profund a totes les persones, facin el que facin i pensin com pensin. És temps de transparència real, de veritat, de sinceritat i deixar enrere les estratègies buides d’interès comú, per resoldre els problemes reals dels ciutadans.

I aquest procés no és el que han de fer “només” els altres. No es tracta de “criticar als polítics”. Es tracta de que cadascun de nosaltres aportem el millor de nosaltres a la nostra societat. Només així podem construir un sistema, -també el polític- ,que es fonamenti en valors.

Cadascun de nosaltres podem treballar pel nostre lideratge transformacional. Això significa que tots i cadascun de nosaltres hem de treballar per actuar per valors. Llavors aquest “fer”, s’expandirà com una taca d’oli i també seran els polítics els qui  seran escollits per governar-nos, actuant per valors.

Alguns poden pensar que això no és possible. Altres creiem que aquest és l’únic món possible en el que volem i podem aspirar.

Quedem-nos amb la frase:

“No et preguntis què pot fer el teu país per tu, pregunta’t que pots fer tu pel teu país”. (John F. Kennedy)

Intentem que entre tots, construïm un sistema polític que ens generi confiança i ens aporti solucions.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.