No sabem com serà la societat post-Covid-19. Només sabem què és necessari.

No sabem com serà la societat post-Covid-19. Només sabem què és necessari.

No sabem com serà la societat post-Covid-19. Només sabem què és necessari.

No sabem com serà la societat post-covid-19. Només sabem què és necessari.

Son molts els visionaris i els que es consideren gurus que s’atreveixen a dir com serà el món després de la pandèmia. Hi ha molts teòrics que es pronuncien sobre el futur del món productiu, o sobre el tipus de relacions socials i tipus de vida que tindrem. Fins i tot hi ha qui diu que viurem un canvi equivalent al que va suposar l’extermini dels dinosaures.

Com serà el futur no ho sap ningú. Ni tant sols quin és l’efecte que la pandèmia tindrà en la societat i en cadascun de nosaltres.

Hi ha, això si, algunes realitats. Els morts i els malalts que ha deixat la COVID-19. El distanciament social. El massiu tancament de comerços i empreses. L’elevat atur. El gran increment de col·lectius amb necessitats bàsiques per cobrir. Les hipoteques i els deutes pendents de pagar. I la necessitat de seguir trobant i tenint recursos per viure.

La situació que teníem abans de la pandèmia, ja reclamava canvis socials immediats:

 • Uns molt pocs molt rics coexistien amb molts milions de pobres i amb moltes persones que tenien dificultats per cobrir les seves necessitats.
 • El medi ambient havia arribat al límit de la seva agressió. El planeta s’està destruint per minuts, i amb ell tots els sers vius i l’aire que respirem.
 • És a dir, uns ser humans, matant a uns altres sers humans.
 • Refugiats vivint i morint en condicions dantesques.
 • Violència de gènere.
 • Maltracte animal
 • Ús d’energies contaminants i infrautilització de les energies netes.
 • Generació massiva de residus no reciclables.
 • Productes tòxics en l’alimentació
 • Sistemes sanitaris, educatius i de seguretat infradotats.
 • Menysteniment del coneixement
 • Administracions sobredimensionades i en masses aspectes ineficaces
 • Un sistema polític sense connexió amb la realitat social. Polítics sense controls de qualitat. Sense proves d’accés. Sense exigència en els resultats. Només el resultat electoral, sempre resultant de campanyes publicitàries, i amb resultats massa vegades absurds.

Podríem continuar la descripció de tots aquells aspectes que no funcionaven fa dos mesos.

Avui aquesta llista segueix intacta. Només que bona part d’ella s’ha accentuat encara més i s’hi han afegit noves necessitats bàsiques.

Així doncs son molts els elements que s’han de canviar. I aquests no els resoldran les teories de la física quàntica, ni el cataclisme que ha generat la pandèmia per si mateix.

Només podrem afrontar el futur d’una manera encertada amb la responsabilitat individual i col·lectiva i aquesta responsabilitat s’ha de fonamentar en les accions per valors.

Humilitat. Ens cal aprendre que som elements insignificants en el mig de l’univers. Només cal adonar-nos de que en qualsevol moment, la vida es pot acabar. Llavors sabrem exactament que no tenen sentit els egos, ni l’aparença social ni la necessitat d’alliçonar a ningú. Cap de nosaltres som prou rellevants com per jutjar ni criticar als altres. Només hem d’ aspirar a comprendre als demés.

Compromís. Cadascun en la nostra vida podem fer o no fer. Però si ens comprometem amb cada acció que fem i no demanem que siguin els demés que canviïn sinó nosaltres el que aportem, haurem fet un gran pas.

Justícia Social. En el nostre comportament ens hem de preguntar què podem fer per evitar l’exclusió social i com aportar amb la nostra acció per evitar que moltes persones tinguin vides indignes. No només les nostres accions han d’anar lligades a ONG’s, -que està bé per si mateix fer-ho-, sinó que ens hem de comprometre amb el nostre entorn proper.

Respecte. Si entenem tots el significat del respecte, sabrem què és respectar a les persones i al medi ambient. Sovint respectar als altres és difícil, però és el camí més efectiu.

Ningú sap com canviarà la societat, ni com ens canviarà el món. Però el que és clar és que si volem incidir en fer un món millor, només ho podem fer-ho actuant d’acord amb els valors. És el més difícil del món. Però és l’únic camí.

No hi ha teories capaces de canviar el món. Només la nostra acció individual i col·lectiva ho pot fer. Comença amb cadascun de nosaltres.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.