LLUMS LLARGUES per sobre de la immediatesa

LLUMS LLARGUES per sobre de la immediatesa

LLUMS LLARGUES per sobre de la immediatesa

Posar llums llargues per sobre de la immediatesa, és fer una mirada responsable.

La nostra societat està focalitzada cada dia més en la immediatesa, en l’acció – reacció.

El consum n’és un exemple clar.

Les persones busquem sovint una resposta ràpida per sentir-nos plens.

Quin de nosaltres no ha anat a comprar una camisa, una bossa o un pantaló el dia que el sentim gris?

Les tecnologies en la comunicació afavoreixen especialment la velocitat de resposta.

Les noticies duren poc temps. La informació és efímera.

El dia a dia viscut amb velocitat, ens porta a voler resultats també immediats. De fet, posats en aquest “ecosistema”  ho necessitem.

Volem respostes. Volem solucions. Volem gaudir. Ens hem tornat d’alguna manera, hedonistes per autonomassia. Cerquem el plaer. Som poc resistents a la frustració.

El lideratge transformacional mira a mig i a llarg termini.

Per aconseguir resultats a accions que realment tenen sentit, cal temps. I per això cal ser pacients, constants, resilients, persistents i, tenir el coratge per sostenir-ho.

El lideratge, i en concret el lideratge transformacional, és aquell que com bé diu la seva paraula: “transforma”. Transforma organitzacions, equips, empreses i en conseqüència la societat.

Liderar per obtenir resultats importants, només es pot fer fonamentant-se en els valors. I actuar d’acord amb els valors.

Actuar d’acord amb els valors, és difícilment compatible en valorar els resultats immediats.

La immediatesa busca “poder”, diners i reconeixement social. Sovint al darrera de les accions impulsives hi ha la necessitat de “guanyar”, el que segurament… ja està perdut.

Aquests dies de pactes post-electorals, -municipals i estatals-, es pot veure perfectament. La necessitat de ser el “primer”, o de ser en el “poder”, ofusca sovint la importància dels resultats obtinguts en les eleccions i en alguns cassos tota justificació es fa valdre per trobar si els convé, les raons que justifiquin el seu nomenament immediat. L’ofuscació tapa el donar respostes reals i efectives a les necessitats dels ciutadans.

La societat necessita i demana mirada a mig i llarg termini. La demana a la política, municipal, autonòmica, estatal, europea i mundial. Però també ho demana a les empreses, a les organitzacions socials i ho demana a cadascun de nosaltres.

En definitiva tots som societat. Tots estem en organitzacions d’un o altre tipus i tots fem i impactem d’una manera determinada amb els altres.

L’enriquiment immediat d’uns pocs no pot justificar de cap manera la destrucció del planeta, terra, boscos, mars i oceans amb els corresponents sers vius. Tampoc pot justificar la falta de recursos per una part important de la població mundial.

La mirada curta és això. La immediatesa sempre lligada a l’egoisme més ferotge, més buit i més inhumà.

El lideratge transformacional implica reflexió i humilitat. Significa sobreposar el bé comú per sobre dels interessos individuals. Inclou el respecte com a base de l’acció. Significa pensar realment que l’acció d’avui té un impacte en el demà.

Pot sembla la d’avui una reflexió teòrica, impossible de fer realitat a la vida quotidiana de tots nosaltres.

No ho crec així.

Entenc que l’acció del ara, de l’aquí, la de l’avui i la del demà, de cadascun de nosaltres té un efecte directe en empreses, organitzacions, política, grups d’amics i família.

Mirem a mig termini per construir un món més just. I només podem fer aquesta mirada des dels valors. Només, -una societat viable en el futur-,  és possible si ens hi posem tots i cadascun de nosaltres.

Per mi això és lideratge transformacional.

Prem aquí per conèixer més sobre lideratge transformacional:

Per alguns una utopia.

Per mi, una necessitat.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.