Entre el lideratge transformacional i l’autoajuda: hi ha Km de distància

Entre el lideratge transformacional i l’autoajuda: hi ha Km de distància

Entre el lideratge transformacional i l’autoajuda: hi ha Km de distància

Vaig començar fa gairebé 20 anys en el món del desenvolupament del lideratge, després de molts anys dedicada a la formació empresarial.

Els directius i les persones que buscaven saber dirigir departaments, projectes, persones i organitzacions no en tenien prou rebent la clàssica formació en direcció.

Era només qüestió d’observar amb atenció. En els diferents àmbits hi havia bons alumnes amb molt interès els qui, després de pocs mesos, oblidaven bona part del que se’ls havia explicat a classe. Ells mateixos ho reconeixien i ho reconeixen.

No em refereixo només a cursos de formació continua focalitzats en determinades competències directives, sinó que també em refereixo a alumnes que seguien programes de postgrau i d’alta direcció.

Ho he dit una i mil vegades: la formació és gairebé tant important com l’aire que respirem. S’han d’adquirir coneixements, d’igual manera que s’ha de conèixer cassos i experiències que formen.

Actualment una part de la formació continua i de la formació per directius s’ha convertit en ser “només” un programa (sovint copiat d’altres), un professor que pot o no saber-ne  (tant de cotinguts com de metodologia com en experiència) i uns alumnes amb més o menys interès i sempre buscant els mínims costos d’inversió.

La metodologia de formació, l’adequació de continguts, la personalització (real) de la formació, l’avaluació continua, el feedback i el seguiment son fases que no sovintegen en els nostres temps.

Però la realitat és que per ser un bon directiu cal fer un pas més que “estudiar” per ser directiu. Cal transformar elements propis i consolidar-se com a bon directiu.

Parlar de que hem d’aconseguir que tots incorporem en les nostres vides el lideratge transformacional, és un concepte que és difícil de fer entendre.

Al llarg d’aquests gairebé vint anys, he explicat a tot tipus de responsables d’organitzacions, la importància de formar i de transformar a través de la metodologia que porta al lideratge transformacional.

L’objectiu és aconseguir una societat en que tots els tipus d’organitzacions (polítiques, socials i empresarials), incorporin persones amb aquest tipus de coneixement.

Actuar amb l’aprenentatge fet a partir del  lideratge transformacional significa saber construir relacions i organitzacions amb més qualitat i per tant també significa assolir millors resultats.

M’he preguntat moltes vegades el perquè hi ha aquesta resistència a comprendre la importància d’aquests tipus de coneixement.

El que està clar és que les expressions que he escoltat a través de paraules i d’actituds son:

  • Les persones no canvien. Tots som com som.
  • Això dels valors… és fàcil de dir, però és com l’aire, difícil de tocar amb les mans i fer-ho tangible.
  • És una nova moda
  • No pot donar resultats perquè cada persona és.
  • La vida és complicada i tots en sortim com podem.
  • Deu ser això del coaching que son tècniques sense cap mena de ciència que ho avali
  • És autoajuda, per aquelles persones que més ho necessiten

 I podria trobar més expressions d’aquest tipus.

L’impacte que a mi em transmeten aquest tipus de respostes son que moltes persones ho desconeixen i ho troben realment difícil d’aconseguir per ells mateixos. En definitiva és un atac, una trivialitat per la por que fa assumir-ho i enfrontar-s’hi.

Quan parlem de lideratge transformacional parlem de noves metodologies de formació, que requereixen eines tècniques diferents de les que estem habituats a tractar.

Per desenvolupar el lideratge transformacional, s’apliquen eines de coaching. Cert. Però son eines metodològiques per aconseguir un lideratge que permeti una direcció de persones, projectes i organitzacions sòlida.

El lideratge transformacional és aquell que es fonamenta en actuar d’acord amb valors i treballa per superar les inseguretats individuals i de l’equip.

Permet definir objectius i saber assolir-los. Fa equip. Motiva. Il·lusiona. Fa que els projectes surtin. Impulsa en pensar en més gran. Té en compte el bé comú. És sinceritat. És humilitat. És coratge. És generositat.

Parlar d’aquest tipus de competències fa por. I fa por especialment als directius que funcionen amb l’antic paradigma (és a dir a qui mano jo i faig el que calgui per tirar endavant) perquè no saben com es mourien en aquest nou paradigma de la direcció.

Vivint en un món com l’actual, -absolutament competitiu- no és còmode per moltes persones plantejar-se actuar per valors.

Les persones necessitem sentir que actuem bé i si l’organització o projecte o entorn en el que estem, ens sembla que ens obliga a actuar sense tenir en compte els valors, és més fàcil compensar-ho a través de dedicar temps a entitats amb ànima social en el temps lliure.

És en definitiva una bona excusa que permet compensar.

El lideratge transformacional és aquell que ens ensenya el camí per actuar d’acord amb els valors al llarg de tot el dia i en tot l’entorn, el professional i el social. De dia i de nit. A la feina i a l’escola. En les accions d’oci i en les nostres relacions personals.

Per tant hem de distingir clarament que son cursos d’autoajuda de la formació pel lideratge transformacional.

No seré jo qui menystingui l’autoajuda. Son tècniques vàlides per totes les persones que ho necessiten. Un bon llibre, un bon audio i un bon curs ens poden ser útils a tots en un moment determinat de la nostra vida.

El lideratge transformacional porta a una manera de fer i de ser específica

Significa aprendre a liderar persones, projectes i equips amb ètica, respecte i confiança i aconseguint així el màxim nivell de satisfacció i de resultats.

Podem dir que és una “assignatura” més difícil que la de les competències directives. Requereix de molta humilitat i de coratge. Però és possible d’aprendre i d’incorporar a les nostres vides. Ens cal una forta mirada interior, voler millorar i creure que més enllà de fer discursos, podem fer accions que millorin realment la vida de les persones. És en definitiva assumir la nostra pròpia responsabilitat i no cedir en els altres la responsabilitat i la culpa (oh! de nou la culpa!) del que hauríem d’afrontar personalment.

El lideratge transformacional va molt més enllà del coaching i de l’autoajuda.

En definitiva és tenir com objectiu fer organitzacions felices, amb persones que treballen amb satisfacció perquè se’ls comprèn, se’ls respecte i se’ls motiva per fer projectes potents que realment valguin la pena i donin els millors resultats per ells i per l’organització. Podeu trobar diferents articles interessant de Josep Albet, a

https://www.linkedin.com/in/josepalbet/

No puc negar que visc amb la il·lusió que un dia es començarà a comprendre el veritable sentit del lideratge transformacional i així acabarem veient millors organitzacions, amb persones satisfetes de treballar-hi, perquè hi ha professionalitat i valors, i per tant, la nostra societat començarà a funcionar millor.

No em cansaré d’explicar-ho, d’escriure-ho, de compartir-ho i de provar d’aplicar-ho cada dia. Per molts errors que faci, ho hauré intentat. Us hi convido.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.