Lideratge transformacional i empresa

Lideratge transformacional i empresa

Lideratge transformacional i empresa

Es parla sovint del  líder com la personad’ èxit. I durant dècades s’ha entès que una persona d’èxit és aquella que aconsegueix fama i diners. I aquest ha estat –malauradament-, un dels paradigmes més ben valorats d’aquestes darreres dècades.

Aquest tipus de lideratge mal anomenat  “exitòs”  és en realitat l’expressió d’una forma de dirigir que condueix a moltes empreses al fracàs.

El principal actiu de les empreses son les persones. El seu talent, el seu treball, les seves aportacions, la seva creativitat i el seu esforç. Si l’objectiu de l’empresa és el d’esdevenir una màquina de fer diners, aquestes persones no trobaran en aquesta organització cap motivació per seguir-hi estant.

És fàcil caure en el parany de dir que cal un lideratge autoritari per fer funcionar l’organització doncs és imprescindible tenir en compte el compte de resultats. Afirmació del tot errònia, tal com s’ha demostrat en molts estudis fets en diferents tipus d’organitzacions. El lideratge autoritari és aquell que ha estat practicat en altres èpoques i que correpont a directius poc preparats tant acadèmicament com personalment.

Ben cert és que els resultats d’una empresa son importants, perquè sense ells, no hi ha viabilitat ni continuïtat.

El lideratge transformacional inspira entusiasme i compromís en totes les persones dels equips i de l’organització. Aquest s’ha demostrat com el tipus de lideratge més efectiu per aconseguir el compromís de les persones i la retenció del talent.

El líder transformacional creu en les persones. Sap que tots i cadascun d’ells  poden aportar molt més del que es pot imaginar i és aquest tipus de líder el que inspiren i estimulen als seus seguidors per assolir resultats espectaculars. De fet, un bon líder transformacional, treballa sense por per fer que cada membre de l’organització sigui líder.

El líder transformacional té visió. Creu en ella, i treballa per fer tangible la visió que ha tingut. Encomana als altres la seva il·lusió i junts treballen per assolir-la.

La principal característica d’aquest tipus de líder és la confiança. Confiar no és fàcil ni simple. Per poder confiar en els altres, cal tenir confiança en un mateix. Això vol dir que un mateix considera que el que fa i el que pot fer, té sentit en si mateix i té valor.

Un líder transformacional estableix relacions de confiança amb els membres del seu equip i de l’organització. No s’amaga. Va de cara. És sincer. És lleial. Comparteix la informació amb tots els altres i no es troba important transmetent mai una sensació de “misteri”.

Aquest tipus de líder és humil, sabent que totes les persones son importants i son igual d’importants. Ningú és més que ningú i que cadascú té la responsabilitat complerta d’assumir les funcions que té encarregades. Més responsabilitats no signifiquen més important. Cada persona és important per la feina que fa i pel que aporta en el seu lloc de treball.

El líder transformacional té coratge. S’atreveix a afrontar el futur, per complex que sigui i fonamentalment sap superar les inseguretats que té, treballant-les, buscant informació i avançant per consolidar el procés que l’acosta cap al seu objectiu.

Quan les organitzacions estan dirigides per líders transformacionals, creixen. I ho fan perquè els directius transmeten confiança a tot l’equip que a l’hora creix i la transmet a l’organització. Així s’estableixen els objectius, que poden ser grans si l’equip és harmònic, s’hi entusiasme i hi creu.

Aquest tipus de lideratge és el que es reclama en les empreses del segle XXI, on el principal recurs és el talent de les persones i la capacitat d’establir bones relacions entre elles.

El lideratge transformacional estableix relacions de confiança amb els de la pròpia organització i amb les persones d’altres organitzacions, tot i que siguin competidors.

El segle XXI reclama aquest tipus de lideratge, que és el que respecte i creu en les persones. Llavors les organitzacions esdevenen imparables. Son ja molts els exemples que corroboren que el lideratge transformacional és el que empeny les empreses cap a l’èxit, siguin petites, mitjanes o grans empreses.

En son exemples d’èxit: Jack Welck a General Electric, Steve Jobs a Apple, Pep Guardiola al Barça, i en podríem trobar molts més en grans i petites empreses.

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.