Lideratge transformacional o… “directius tòxics”

Lideratge transformacional o… “directius tòxics”

Lideratge transformacional o… “directius tòxics”

Son molts els estudis que demostren quin son els elements que determinen la satisfacció d’una persona en un lloc de treball:

 1. L’ambient de treball, tant pel que fa als companys com als superiors.
 2. El pla de carrera. Les persones necessitem poder progressar en funció de la nostra millora personal, incorporant nous coneixements i noves competències.
 3. Desenvolupar una feina d’acord amb la nostra preparació i els nostres coneixements.
 4. El salari d’acord amb la nostra feina, qualificació i responsabilitat
 5. El sentit del projecte i de la nostra feina. Normalment les persones demanem trobar sentit al què fem.

El salari esdevé una qüestió prioritària quan és clarament inferior al que correspon per qualificació i temps de treball.

Si el salari no incompleix de manera flagrant les expectatives passa doncs a ser considerat pels empleats en segon, tercer o quart lloc en les prioritats.

Si es pregunta als empleats pel seu grau de satisfacció en els organitzacions normalment es considera baix o molt baix.

Cal doncs trobar les raons que incideixen en l’elevat grau d’insatisfacció laboral de les persones. Son varis:

  1. Falta de definició de criteris
  2. Falta d’equitat pels empleats
  3. Falta de definició de projectes
  4. Falta de definició d’objectius
  5. Falta de coneixements de gestió
  6. Falta de coneixements de direcció
  7. Falta de lideratge dels directius als diferents nivells

Podríem doncs concloure que son molts els motius que incideixen en la insatisfacció dels empleats de les organitzacions, si bé podem afirmar que els 4 primers motius enumerats, tenen relació directa amb la falta de lideratge dels diferents nivells de comandament.

Els directius que han desenvolupat el seu lideratge transformacional son capaços de treballar per valors i per tant tenen clars els objectius que es volen assolir, els transmet a l’equip, considera a totes les persones i els fan partícips d’ells i els il·lusionen per aconseguir-los.

Ho he dit en molts posts d’aquest bloc i en molts cursos i conferències que he impartit. El lideratge es pot aprendre. Un líder no neix sinó que es fa. No es tracta doncs només d’estudiar què és lideratge i assistir a cursos de competències directives, sinó que es tracta de treballar el propi lideratge.

Tots podem ser líders i tots tenim condicions per ser-ho. És cert que cal ser valent per afrontar de cara els problemes i saber gestionar persones, il·lusionant-los per assolir junts grans objectius. Així també serem capaços de formar-nos en les competències directives necessàries.

Les organitzacions tòxiques (que contenen toxicitat) estan dirigides per persones tòxiques i això significa que son persones que no tenen en compte el capital humà simplement perquè no el saben ni tractar-lo ni dirigir-lo.

És freqüent escoltar que els objectius empresarials, -és a dir, els econòmics- son tant importants que no deixen espai per temes “menors” com és el tracte curós i essencialment respectuós amb les persones que formen l’organització. Normalment el directiu tòxic no ho explicita així, tot i que indirectament dona a entendre que els “resultats” li ocupen tot el temps i per tant considera que “els demés” s’hi han d’adaptar, sense posar-los-hi cap tipus d’atenció, més enllà de la merament superficial.

El lideratge transformacional és aquell que acompanya als directius a saber dirigir per valors, liderar des de l’ètica, definir grans objectius, implicar als equips, potenciar als millors, donar espai a tots, respectar sincerament, actuar amb transparència i assolir així i en conseqüència els millors resultats. També els econòmics.

El repte que tenim avui per davant és formar als directius de tots els nivells organitzacionals en lideratge transformacional. Només així, les empleats es sentiran còmodes en el seu lloc de treball.

Comprometre’s amb el lideratge transformacional fa por. I fa por perquè en definitiva les persones no tenim clar si podem aconseguir ser uns bons líders. Quan els directius senten por s’escuden en la importància dels resultats econòmics, com el més important.

És el moment de les persones. Dels directius líders. Dels empleats líders. Es temps de treball per valors i només des d’aquests valors es poden assolir resultats veritablement exitosos. També econòmics. I especialment s’obté el resultat amb més valor: la satisfacció de les persones que formen les organitzacions.

Només amb persones satisfetes i implicades, les organitzacions creixen doncs elles son el veritable capital de l’empresa.

Ho intentem?

 

 

 

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.