Lideratge transformacional , la clau de l’èxit de la industria 4.0 i … de la 5.x

Lideratge transformacional , la clau de l’èxit de la industria 4.0 i … de la 5.x

Lideratge transformacional , la clau de l’èxit de la industria 4.0 i … de la 5.x

La tecnologia ja és present a les empreses i per tant també a les empreses industrials. La industria 4.0 és ja una realitat i la tecnologia i la robòtica formen part natural dels processos productius. L’evolució d’aquesta industria 4.0 ens portarà a noves realitats que avui som fins i tot incapaços d’imaginar, doncs l’internet de les coses, evolucionarà de forma important i provocarà canvis rellevants. D’aquesta evolució ja n’hi podem dir la industria 5.x.

Existeix la creença de que l’arribada de la robòtica i la incorporació de més tecnologia, implica i implicarà, la destrucció de llocs de treball. I és cert que la industria 4.0 eliminarà llocs de treball de la cadena de producció, especialment aquells que son més mecànics. Però també és veritat que obrirà nous perfils de llocs de treball.

La industria 4.0, amb la corresponent tecnologia i robòtica, forçosament ha d’impulsar el desenvolupament de les persones. I ho farà en diferents sentits.

 • La industria 4.0 és present a les empreses que És a dir les empreses que innoven, incorporen les millors utilitats de la tecnologia.
 • Per innovar és fonamental fer-ho en diferents camps d’aplicació:
  • L’organització de l’empresa
  • Els sistemes de gestió
  • El valor de la marca
  • El posicionament en el mercat
  • L’explotació eficaç de les macrodades
  • Noves formes de comercialització
  • Creació de nous models de negoci
  • Desenvolupament de noves eines tecnològiques

I les empreses més innovadores son aquelles que son les que internacionalitzen i donen resposta a l’oferta i a la demanda de qualsevol punt del planeta amb la màxima eficàcia i eficiència.

Per donar resposta a aquest plantejament, el veritable valor son i seran les persones.

 Les persones son creatives i plenes de recursos i per tant per afrontar el repte de la industria 4.0, la innovació i la internacionalització cal apostar clarament en dos aspectes:

 1. El coneixement i la formació. Cal formació tècnica per a tots els treballadors i empreses. Els membres de totes les organitzacions han de saber i tots som capaços d’aprendre, fins i tot allò que avui ens sembla que en som incapaços. Cal convencen’s de que : “en podem aprendre”. Només cal que ens donin els recursos i les circumstàncies que ens permetin fer-ho.

Cada persona podrà aprendre amb més facilitat sobre allò que més li interessa i més facilitat té. Però en tot cas el que és indiscutible és que tots podem aprendre.

 1. L’educació actitudinal. Cal educar per fer persones creatives, adaptables, flexibles i capaces d’establir col·laboració i cooperació entre diferents persones, empreses, organitzacions i perfils.

En la societat actual se sap formar en competències tècniques. Els graduats universitaris les aprenen. Els estudiants de formació professional també. Un son metges, enginyers o economistes, altres tècnics en mecànica o comerç exterior, però tots ells en línies generals surten ben preparats del sistema educatiu del nostre país.

Per millorar la formació en competències tècniques queda encara aproximar més el coneixement del sistema educatiu a les necessitats i realitats de les empreses. Però també aquest aspecte, seria “relativament simple” d’assolir, si hi hagués una decisió institucional ferma per aconseguir-ho.

El repte de la nostra societat és formar en actituds. Les actituds s’aprenen aplicant adequades metodologies de formació.

Hi ha una certa creença establerta, que cada persona és com és i que la formació en actituds i valors és un repte gairebé impossible de fer realitat.

L’educació i la formació en lideratge transformacional permet aprendre a fer i a actuar de diferent manera del que s’està fent i fer-ho a partir del que realment és cada persona i treure’n tot el potencial que té.

El desconeixement d’aquest tipus de formació i metodologies, junt amb la presumpció de que és impossible d’aconseguir, impedeix que no s’estigui educant ni formant amb el que és indispensable per treballar i superar amb èxit els reptes que avui comporta la industria 4.0.

És per això que el desenvolupament del  lideratge transformacional no és només una teoria acadèmica. Aquesta és una de les “assignatures” més importants que tenim tots pendents. I posar-nos-hi és tasca de tots.

Si  eduquem als joves i als treballadors en el desenvolupament del propi lideratge i fem una aposta clara per la formació i el coneixement, tindrem persones satisfetes  i preparades en les organitzacions. Aquestes persones seran creatives, flexibles i adaptables i podran formar part d’un model organitzatiu cada vegada més horitzontal, on el valor de la persona serà el veritable valor de l’empresa.

Llavors la tecnologia i la robòtica seran eines, al servei de tots.

 

 

2 Comentaris

 • Jaume Costa
  29 de març de 2018 12:26 0Likes

  Trobo a faltar les entrades al twitter de “Fent Lideratge”

  • Núria Aymerich
   29 de març de 2018 21:09 0Likes

   Benvolgut Jaume,
   Ahir se’m va complicar el temps. ja està twittejat. Gràcies per recordar-m’ho i per seguir-me. Una abraçada molt gran i molts records.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.