Lideratge i poder en temps de crisi

Lideratge i poder en temps de crisi

Lideratge i poder en temps de crisi

Lideratge i el poder en temps de crisi.

El  “poder”   és un concepte complex. Son molts els autors que al llarg de la història hi han aprofundit. El “poder” es podria definir com la capacitat unilateral de determinar canvis significatius en la vida d’altres persones, a través d’accions realitzades per un mateix.

I el “poder” en si mateix en moltes ocasions és necessari per aconseguir que determinades accions es realitzin ordenadament per assolir un objectiu determinat.

El tema essencial és com s’exerceix el poder i quan s’ha d’exercir aquest poder.

I és així com ens trobem amb els conceptes de “potestas” i  “autorictas”.

Si bé la potestas és un concepte jurídic que manifesta el poder  facultat, domini, que es té sobre altri, ja siguin persones o institucions, l’autorictas fa referència a una certa legitimació socialment reconeguda, que procedeix d’un saber i que s’atorga a una sèrie de ciutadans.  Ostenta la autorictas aquella personalitat o institució  que té capacitat moral per emetre una opinió qualificada sobre una decisió.

D’aquests tres conceptes: poder, potestas i autorictas en podem fer algunes reflexions des de la perspectiva del lideratge transformacional:

  • En la vida quotidiana és fonamental saber exercir i reconèixer el poder. En concret és imprescindible saber respectar la potestas.

En cossos jeràrquics per exemple, aquesta potestas és imprescindible. Però també ho és en les empreses i en les institucions.

  • Es imprescindible saber exercir el poder, per aconseguir l’autorictas que permet fonamentar la potestas. Quan no se sap exercir el poder, o aquest només es fonamenta en la potestas, sense guanyar-se l’autorictas, l’eficàcia és menor i el malestar de les persones que l’han d’obeir és important.
  • En temps de crisi, i en aquest moment actual que estem vivint arran de la pandèmia COVID19, és important saber respectar la potestas i que els responsables es guanyin l’autorictas.

El veritable problema amb el poder i la seva aplicació, és quan es recórrer a voler tenir-lo “només” per sentir-se més important.

En la vida quotidiana és fàcil trobar persones amb poc lideratge, que tenen la necessitat de mostrar-se poderosos davant del món. Sovint és inversament proporcional la gran necessitat de sentir poder amb el recursos personals.

El lideratge personal dona més capacitat per dialogar (escoltar, parlar, intercanviar visions), més capacitat per arribar a consensos, més capacitat de compartir decisions.

El lideratge personal i en concret el lideratge transformacional, augmenta la capacitat de ser generós, de comprendre als altres, de respectar les necessitats i la feina dels demés.

En moments excepcionals calen líders. És cert. Però per sobre de tot cadascun dels ciutadans, hem d’activar el nostre propi lideratge. Això significa que hem de saber respectar la potestas dels qui, els ciutadans els hi hem donat el poder amb el nostre vot. Els responsables polítics i governamentals tindran l’autorictas si escolten als qui tenen el coneixement tècnic per donar resposta a un crisi de gran magnitud com la que vivim.

Ara és temps d’ evitar el judici constant i la crítica dels qui comanden una crisi d’aquesta magnitud. Siguem conscients de que està al front d’una problemàtica com aquesta és a ben segur una de les tasques més difícils que podem tenir.

Penso, amb el cor a la mà, que no hi ha ningú amb tanta capacitat com per gestionar-la de manera perfecte, si és que hi ha alguna manera que pot ser perfecte.

Ara és temps per acceptar la potestas del poder i augmentar el nostre coneixement i la nostra pràctica de lideratge:

  • Quedem-nos a casa. Rentem-nos les mans. Evitem contagis. Respectem les instruccions.
    No fem córrer falses informacions.
  • És temps per fonamentar la potestas dels governants amb l’autorictas que li donaran els experts en les corresponents matèries (salut i seguretat fonamentalment).
  • És temps per aprofundir en el nostre propi lideratge i en la nostra actuació per valors:
    respectem als demés, evitem el judici i la crítica i evitem la demagògia.

Quan aquesta cruenta crisi de salut hagi passat, estarem en una nova etapa. En aquesta nova etapa, també haurem de seguir recordant que el poder, la potestas i l’autorictas s’han de respectar i guanyar. Serà responsabilitat de tots. Esperem que les inseguretats personals i els complexos més banals no segueixin marquen el dia a dia de les nostres vides.

Desitgem  que aviat, tots nosaltres tinguem el mateix objectiu: tirar endavant la nostra societat.  Només podrem fer-ho des de la lleialtat personal i institucional, des del respecte més profund a tots, des del compartir, des del diàleg i des de la bondat.

Queda camí per fer, però qui sap si aquest maleit virus, després de tant dolor i tantes pèrdues ens pot deixar més humanitat.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.