Lideratge i la gestió de les situacions adverses imprevistes. COVID19.

Lideratge i la gestió de les situacions adverses imprevistes. COVID19.

Lideratge i la gestió de les situacions adverses imprevistes. COVID19.

Lideratge i la gestió de les situacions adverses imprevistes. COVID19.

Tinc molt experiència en constatar la dificultat de que es comprengui bé el concepte de lideratge.

Ho he dit moltes vegades, sovint es fa servir el concepte de lideratge d’una manera frívola i supèrflua.

Lideratge té un significat complert i ser líder costa un procés llarg. Ningú neix líder. Ser líder requereix d’esforç, aprenentatge, superació, coratge, humilitat i fer-ho amb una metodologia rigorosa. Com deia Peter Druker el lideratge es pot i s’ha d’aprendre.

En el nostre dia a dia és important haver desenvolupat el nostre lideratge. En la nostra feina i en les nostres relacions quotidianes és necessari. Sovint ens trobem amb relacions humanes complexes, però la falta de desenvolupament del lideratge en sol ser una de les principals causes. La falta de lideratge es mostra en forma de més inseguretats personals, de més complexos d’inferioritat , amb més ego del compte, amb les gelosies, amb la necessitat de sobresortir, amb la necessitat de lluïment, amb més prepotència, i amb la falta de capacitat d’establir relacions sanes, sinceres i lleials.

No es pot negar que la falta de lideratge de les persones complica la vida a molts i a les organitzacions. És per això que  sovint poso tant èmfasi en la importància de desenvolupar els lideratges, tant individuals com grupals.

No podem esperar que ho facin els altres, però si que ens podem proposar desenvolupar el nostre lideratge  per tenir eines per fer front a les adversitats relacionals, que,  normalment no son poques.

Però el lideratge agafa la seva principal importància en front de les adversitats. Alguns autors (Àngel Castañeira i Josep Mª Lozano) parlen de “moments de lideratge”. Son aquells moments en que una persona dona tot el millor d’ella mateixa en front de molta complexitat. Aquests moments de lideratge s’assoleixen només, si s’ha treballat prèviament.

El líder treballa amb rigor i objectivitat per resoldre el problema. Treballa amb equip.
És i es mostra segur. És valent. És creïble. Dona informació clara, concreta, veraç, contrastada i rigorosa. Diu la veritat. No menteix. No fa demagògia. No sobreactua.
Es preocupa realment per resoldre el problema que té al davant. Pensa en els altres. Pensa en les persones. No es deixa endur per l’emoció que el paralitzi per actuar davant dels fets. És íntegre.

En aquests dies  estem en un moment excepcional de la història.

El COVID19 marca les nostres vides, la nostra salut i la de tots els que ens envolten i dels que no coneixem. Tots som importants. El primer i el darrer ciutadà. Els metges, les infermeres, els auxiliars sanitaris, els farmacèutics, els policies, els qui tenen cura de la neteja, els qui ens venen el menjar, els que ens solucionen un problema domèstic urgent i els quins ens informen. Tots els que hi son. Els anònims que es comprometen per tots nosaltres.

Molts dels professionals anònims son exemples de veritable lideratge.

I necessitem polítics i responsables governamentals amb lideratge.  Necessitem acció, concreció, fermesa, decisions valentes, credibilitat, humilitat, sinceritat. És a dir  persones que tinguin la capacitat per prendre decisions pensant en la vida de tots nosaltres.

És un moment crucial perquè el nostre país estigui dirigit per líders polítics que exerceixin com a tals.

Això significa que han de tenir les caracterísitiques que he definit.

També és el moment del lideratge de cadascun de nosaltres. Superem la por que ens immobilitza i siguem objectius. Optem per la responsabilitat  i evitem la demagogia.  Evitem i eliminem les tertúlies buides de contingut. Evitem el twits demagògics.  Escoltem als professionals experts. Quedem-nos a casa tal com ens demanen. Extremem la prudència i la higiene.  I siguem líders de nosaltres mateixos assumint que la nostra responsabilitat és contribuir a la vida saludable de tots.

Si us plau avui més que mai: lideratge i lideratge per valors. Per tots els governants, polítics, mitjans de comunicació i ciutadans.

Els professionals que ens cuiden ja en son un exemple.

Imatge propietat de: European Medecines Agency (Science Medecines Health)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comentaris

 • Jaume
  14 de març de 2020 23:03 0Likes

  Molt interessant !! Estem devant de una gran incertesa. Hem de fer cas dels professionals experts.

  • Núria Aymerich
   29 de març de 2020 19:25 0Likes

   Gràcies. Així és. Esperem que veiem aviat la llum al final del túnel. Hem de confiar. Gràcies!

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.