Lideratge en organitzacions policials

Lideratge en organitzacions policials

Lideratge en organitzacions policials

Son diversos els elements que fonamenten la importància del desenvolupament del lideratge en organitzacions policials.

 1. Les organitzacions policials son jeràrquiques i l’escala de comandament podria esdevenir un recurs per evitar la bona pràctica directiva.
 2. És una organització tancada. Durant tota la vida, la major part de policies formen part de la mateixa organització. Al llarg de la seva vida laboral, poden comprovar que els que en un moment eren caps, més endavant passen a ser subordinats, si s’ha donat la corresponent promoció. Aquest és un factor que pot influir en la presa de decisions i pot portar a evitar aplicar l’exigència i el rigor que serien necessaris.
 3. És una professió de risc i que té molta pressió professional i social.
 4. Els policies han de donar resposta a situació molt complexes i per tant els comandament assumeixen importants responsabilitats en la presa de decisions.

El lideratge transformacional s’ha demostrat el tipus de lideratge més eficaç en tot tipus d’organitzacions i també en les organitzacions policials. Cal dir que aquest tipus de lideratge és especialment exigent amb les persones que se’ l apliquen. Aquest tipus de lideratge, en contraposició al lideratge autoritari, obliga a treure el millor de cada persona, i per tant, de cada comandament.

La policia no és una organització qualsevol i per tant és fonamental distingir la fermesa de l’autoritarisme. Donar instruccions clares (ordres en el vocabulari policial) és imprescindible per assolir els resultats desitjats.

No pot imaginar que amb cada instrucció que es dona a l’escala de comandament, es pugui obrir un debat amb tots els membres. Imaginem en el cas d’evitar un atemptat o un assassinat. Serà el comandament corresponent qui valorarà les mesures a prendre. El màxim comandament n’assumirà la responsabilitat i indicarà l’ordre tal com s’ha d’aplicar.

Diferenciem per tant, el que és un lideratge transformador del lideratge autoritari, o el lideratge de laissez fair.

El policia, ha d’actuar amb fermesa, d’acord amb les lleis i amb els seus valors, transmetent amb seguretat les instruccions, respectant a les persones i tenint sempre present que tota actuació està pensada per garantir la seguretat i la llibertat dels ciutadans.

2 Comentaris

 • Jesús Ugart Carrillo
  3 de maig de 2020 23:42 0Likes

  Gràcies per l’aportació!
  Fent una recerca per la xarxa, casualment he trobat aquest blog, després de llegir les tags i els arguments del lideratge, m’han ajudat molt a recordar les pautes que en Goyo Prados ens va fer al curs de caporals.
  No és fàcil trobar informació per preparar aquests temes enfocats a la funció policial i més orientats a l’escala intermitja.
  De nou, gràcies per l’aportació!

  • Núria Aymerich
   4 de maig de 2020 0:19 0Likes

   Gràcies per les teves paraules Jesús. Pel que et pugui ser útil estic a la teva disposició. Com bé deus saber, conec molt bé la funció policial.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.