La COVID-19 ens obliga a tots a ser responsables i ètics. No son només paraules.

La COVID-19 ens obliga a tots a ser responsables i ètics. No son només paraules.

La COVID-19 ens obliga a tots a ser responsables i ètics. No son només paraules.

La COVID-19 ens obliga a tots a ser responsables i ètics. En serio. Va de valors. No son només paraules. Son fets.

En aquestes setmanes son moltes les veus que fan pronòstics sobre com canviarà la nostra vida. Economistes, sociòlegs, polítics i experts en diferents disciplines s’hi atreveixen.

Realment ningú sap com ens canviarà la vida.

Ja abans de l’arribada de la pandèmia, eren molts les veus de persones expertes que fonamentaven la necessitat de canvis de costums i de comportaments per salvar el planeta i per aconseguir una societat més justa.

L’ús desmesurat de fonts d’energia que consumeixen combustibles fòssils i contaminants, així com el consum irresponsable, han donat com a resultat un planeta que, per hores, s’està destruint. Tenim una societat mundial dividida en un pocs molt rics i una majoria que té serioses dificultats per viure. Afegit a aquests dos elements fonamentals, hi podem sumar les cruentes guerres que son actives al món.

La única solució per salvar el nostre planeta i la nostra societat, és l’educació i és la formació. Ens cal educar en valors, i educar a les persones perquè tinguin la capacitat d’actuar d’acord amb ells.

 Ho he dit i ho he escrit en milers d’ocasions.

Aquest és el repte: l’educació.

Us parlo sovint  de lideratge transformacional, ara ja evolucionat per molts autors com a lideratge ètic. Tant li fa el nom. L’essència és que tots aprenguem a identificar els nostres valors, a potenciar-los i a tenir la capacitat d’actuar d’acord amb ells.

Aquesta manera de fer, no necessita grans titulars. Necessita de mètode, coratge i humilitat.

Aquest coneixement que tothom imagina que ja en sap, és l’assignatura amb més suspensos de la història!

  •  Com s’explica sinó, que hi hagi guerres em ple segle XXI?
  • Com s’explica que en el món hi haig 1.300 milions de persones en pobresa extrema dels que 665 son nens?
  • O, com podem permetre com estem destruint el planeta, el que vol dir que destruïm la vida animal i vegetal, i per tant òbviament la nostra pròpia vida?

Podem fins i tot pensar que aquests fets no ens afecten directament. Només cal mirar a 2 metres al nostre costat per adonar-nos de les necessitats reals de moltes persones d’aquest que considerem el “primer mòn”.

L’educació i l’educació en valors, és responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres. Tots hem de ser ètics en el nostre comportament. No és vàlid que es vulgui enganyar i mentir a col·laboradors nostres. No val. Hem de  de ser sincers, capaços de  dir la veritat i si ens cal, saber demanar ajuda. Però mentir, o utilitzar els altres en benefici propi és l’exemple més quotidià que tots nosaltres tenim l’obligació d’evitar.

La política és el gran aparador d’aquesta forma d’actuar. Estratègies partidistes de poca volada. La por de que “l’adversari” polític ens guanyi posicions. La necessitat de fer servir a qui sigui en suposat benefici propi.

Si alguna cosa ha posat de manifest la pandèmia és l’evidència de com som tots. En moments durs és quan les persones ens mostrem tal com som i és en aquests moments on es veu clarament qui sap actuar per valors i amb ètica i qui no ho fa.

Els polítics per la seva exposició pública ens ho mostren. La població els critiquem. Però jo em pregunto si mentre ens dediquem a jutjar i a criticar, no els podem demanar que actuïn amb ètica, humilitat i honestedat en les seves accions mentre tots i cadascun de nosaltres també ho fem.

D’aquesta gravíssima situació només en sortirem entre tots. No és una frase. És tenir la capacitat de fer-ho bé. Amb respecte i amb generositat. Prioritzant de veritat el bé comú. I només ho farem si tots i cadascun de nosaltres ens mirem el mirall intern i ens preguntem si cada acció que fem és honesta, ètica, respectuosa i si s’enfoca en en el bé comú.  O… només  va encaminada en el bé individual i en l’ ego.

Més que mai és temps de valors. És el moment crucial d’actuar d’acord amb valors. Va en serio. No son paraules. Els únics objectius que tenen sentit son erradicar la pobresa, aconseguir la justicia social, la pau  i respectar el planeta. Sinó, res té sentit.

Fem-ho!

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.