Els ajuts de la Unió Europea a les empreses i el lideratge.

Els ajuts de la Unió Europea a les empreses i el lideratge.

Els ajuts de la Unió Europea a les empreses i el lideratge.

Els ajuts de la Unió Europea a les empreses i el lideratge.

Vivim uns moments excepcionals en la nostra història. Cap de nosaltres hauria pogut imaginar el que estem vivint. Tenim els hospitals plens de persones infectades pel virus. Estem pràcticament confinats, els uns infectats, altres preventivament. Les relacions socials son mínimes. La por és present en tots nosaltres. Mirem endavant i ens preguntem si demà o la setmana que ve serem a la UCI d’un hospital. L’economia s’ha enfonsat de forma alarmant. Empreses sense clients. Milions de llocs de treball destruïts. Pobresa. Solitud. Incertesa.

Qui em coneix, sap del meu compromís amb la direcció fonamentada en els valors. (Aquest bloc n’és testimoni). Les organitzacions de tot tipus, tindran moltes més possibilitats de sortir d’una crisi, quan els seus equips, i especialment els seus equips directius, comparteixin els mateixos valors. Respecte per les persones. Talent. Professionalitat. Rigor. Ètica.

Els equips que comparteixen valors son generadors de força. El talent ara més que mai és fonamental.

Les empreses han de fer el pas cap a la direcció per valors i en la mateixa línia  han de formar i transformar els seus directius en líders transformacionals.

És a dir necessitem persones amb molta força interna, que no es paralitzin per la por, per la incertesa ni per les inseguretats, que el moment objectivament magnifica.

 Necessitem líders i directius amb lideratge que afrontin amb rigor i coratge les circumstàncies que tenen al davant. El repte és gran.

Aquesta setmana he compartit la meva visió amb diferents consultors. Alguns em diuen que només podran tirar endavant aquelles empreses que tinguin una visió estratègica a llarg termini, que creixin, es digitalitzin  i que funcionin amb un model de direcció per valors.

Comparteixo aquesta visió, però per si mateixa em queda incomplerta.

Cap consultor en sap més d’una empresa que el propi empresari i els responsables que la fan funcionar.

Ara és temps d’acompanyar als empresaris a trobar ajudes concretes i eficaces per sortir de la situació en la que es troben. Avui les empreses que no facturen o facturen poc,  tenen com a principal problema la seva viabilitat més immediata. La del mes en curs.

La Unió Europea i el Govern central i autonòmic informen a diari de la quantitat de diners que es destinaran a les pimes per ajudar-les. Ningú sap encara com es gestionaran els fons ni de quina manera arribaran a les pimes, o ni  tant sols si els hi arribaran.

Els qui avui no som empresaris i coneixem el món organitzatiu ens hem de comprometre a donar respostes concretes per ajudar a les pimes.

Cal que els fons europeus no es destinin “només” a projectes estratègics. Aquests han de ser un dels objectius. Però no els podem demanar a les pimes del nostra país que estan vivint una situació extremadament complexa, que tinguin la objectivitat per definir-se pensant en el mig i el llarg termini.

Tots nosaltres: entitats governamentals, entitats socials (patronals i sindicats)  i consultors hem de ser objectius i molt pràctics per donar suport a les empreses i als seus treballadors.

Cal que els governs aprovin les ajudes pensant en que  les han de rebre avui, per poder seguir existint demà.

Tots nosaltres hem de comprendre que el coneixement i el problema el tenen els directius, per mantenir els llocs de treball i a poder ser, crear-ne de nous el més aviat possible.

És moment de demanar als diferents nivells governamentals que aprovin ajudes directes per les empreses que les ajudin a mantenir-se en funcionament, amb el mateix personal com a mínim. És bàsic que s’entengui que les pimes no poden preparar projectes amb alta complexitat administrativa. I és fonamental que les ajudes econòmiques arribin de forma ràpida a les empreses.

El  lideratge transformacional (o per valors) és el que ha de fonamentar la societat del demà que és la que formem les empreses, els treballadors i les entitats socials, governamentals i els consultors.

Els que tenim el rol i m’atreviria a dir, l’obligació, d’ajudar a les empreses, (governs, entitats socials i consultors)  hem de ser els primers en funcionar per valors, el que significa que hem de ser efectius i pràctics respectant la problemàtica real d’avui de les pimes.

Entre tots hem de fer possible que les pimes segueixin funcionant, mantenint i creant ocupació. I només així podrem aconseguir que elles, demà, facin el pas a funcionar metodològicament per valors.

Avui, necessitem que els responsables de distribuir els fons europeus a les empreses, siguin líders transformacionals, és a dir que funcionin per valors.

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.