El lideratge transformacional: un camí necessari per la política.

El lideratge transformacional: un camí necessari per la política.

El lideratge transformacional: un camí necessari per la política.

El lideratge transformacional: un camí necessari per la política.

Els pocs més de 40 anys que vivim en democràcia, no han servit per consolidar un model que fonamenti la política del nostre país. Però aquest fet el podem fer extensiu a molts d’altres països.

Necessitem que els nostres polítics governin i facin oposició amb responsabilitat i posant sempre com a objectiu la millora de la vida dels ciutadans. És imprescindible que els polítics treballin pel respecte als drets fonamentals que inclouen la llibertat d’expressió, el dret a l’educació, a la sanitat, a la vivenda, a un lloc de treball i en definitiva han de contribuir directament a aconseguir que tots els ciutadans tinguin una vida digne.

Progressivament s’ha anat imposant la política del cop de titular i s’ha anat avançant cap a un model dominant de forma de fer política que abandona en bona mesura l’objectiu fonamental: millorar la vida dels ciutadans.

Cada dia més la ciutadania s’allunya de la política. I el motiu fonamental és perquè el que percebem és la falta de coherència i de compromís amb una manera de dirigir fonamentada en valors.

Els qui hem conegut d’ aprop la política sabem que hi ha molts polítics que els mou el compromís i el treball per valors. El moment actual penalitza aquest tipus de política.

Els titulars i la política de twits ha pres en bona part el protagonisme i s’imposa el missatge que genera més likes i més retwits.

Si partim de la premissa de que la política té com a objectiu fonamental treballar per la millora de la vida de les persones, és interessant fer el següent exercici.

Escoltar les intervencions dels polítics, (governants i oposició) i d’analitzar les paraules sota una premissa:

Aquesta declaració com connecta amb l’objectiu de millorar la vida de les persones?

  • Son paraules buides de contingut?
  • Son paraules que busquen només l’impacte mediàtic?
  • Son accions per poder-les publicar i donar “imatge”?
  • Persegueixen l’erosió del contrincant?
  • Busquen millorar la societat?
  • Busquen solucions als problemes?

No és necessàriament negatiu fer declaracions que tinguin impacte mediàtic si aquestes tenen contingut i voluntat de millora.

Avui em paro a reflexionar en aquest blog al voltant de la política i em pregunto sobre algunes qüestions:

  • Quin és o qui ha de ser el paper dels governants?
  • i quin el de l’oposició?
  • Quin sentit té per uns i altres assumir el “poder” per governar?
  • Què vol dir “tenir el poder” i perquè?

I especialment em paro a pensar sobre la necessitat imperiosa de que la política sempre tingui com a objectiu superior el bé comú que significa treballar per millorar la societat.

És doncs el moment de treballar per la política fonamentada per valors.
Compromís. Honestedat. Respecte. Humilitat. Objectivitat. Rigor.

Fer aquesta reflexió pot semblar una utopia o fins i tot una ingenuïtat.

Pot passar el temps que sigui, però l’únic camí que hi ha en la política i en la societat és treballar per valors. La resta és la demagògia que amb més o menys temps, deixarà de tenir tota la credibilitat.

El lideratge transformacional ha d’arribar a la política per trobar solucions als problemes. Per grans i greus que aquests siguin. Per separades que estigui les posicions de partida.

Tots els problemes necessiten ser identificats amb objectivitat i rigor.
Les emocions son necessàries per il·lusionar-nos i empenye’ns a trobar el camí per assolir els objectius que tots en un sentit o un altre tenim i anhelem.

És imprescindible que els polítics assumeixin la responsabilitat de voler trobar solucions, de parlar sobre continguts reals, de trobar solucions als problemes, als que son molt greus i els que no en son tant però que son importants per tots.

Treballar per valors. Actuar d’acord amb els valors. Fent-ho de manera seria i responsable. Deixant la demagògia. Dient veritats. Sent honestos en el pensar, en el dir i en el fer.

El lideratge transformacional ens ha de portar a la reflexió, a la profunditat, al raonament, a la comprensió de l’altre al respecte a les diferents formes de ser, de fer i de pensar.

Com us deia, sembla difícil, o fins i tot una utopia.

Però com arribar-hi?

El lideratge transformacional s’aprèn. Una vegada i les vegades que calgui diré que és possible aprendre’n amb coratge i humilitat.

Coratge perquè és molt difícil actuar per valors, doncs com he dit en altres ocasions sovint significa renunciar a posicions, opinions i situacions que ens agraden.

I humilitat, perquè cal aprendre cada dia, i saber que ningú sabem més que els altres.
Humilitat per adonar-nos de que nosaltres també hem de ser conscients de que ens equivoquem, que hem de millorar, que hem de saber comprendre als demés i que les nostres opinions no son millors que les de ningú. Humilitat per gestionar l’ego que avui desgraciadament governa la vida de tots nosaltres i especialment la de molts polítics.
I la humilitat per saber que el SI o el NO son dos camins amb tanta simplicitat  que ho fa molt difícil que exclouen les solucions.

I en aquests dies d’estiu.. de temps de reflexió és un bon moment per pensar en la importància de que l’actuació d’acord amb els valors sigui el fonament de la vida de tots. També dels polítics. Ho necessitem.

Seguim el camí que seguim… al final del trajecte només hi arribarem pel camí del lideratge transformacional, amb la forma, nom i format que vulguem.

Podeu llegir més clicant en el següent enllaç…. 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.