El lideratge. Com un tamburet de tres potes, si en falla una: cau.

El lideratge. Com un tamburet de tres potes, si en falla una: cau.

El lideratge. Com un tamburet de tres potes, si en falla una: cau.

El lideratge és metafòricament té forma d’un taMburet de tres potes. SI EN FALLA UNA d’elles el taburet CAU.

Escriure a Google la paraula “leadership” dona com a resultat: 1.300.000.000 de resultats . “Liderazgo” en dona 111.000.000 resultats i “lideratge” en dona 846.000 resultats.

Existeix molta literatura sobre lideratge
Google ofereix un nombre molt elevat de referències de lideratge.

Aquest simple exercici dona idea de la seva importància i del seu interès.

Aquí cal afegir la quantitat de llibres, articles i blogs publicats així com cursos i seminaris que s’imparteixen arreu del món.

El lideratge atrau l’atenció de les persones. D’una o altra manera, tots busquem un referent amb el qui poder crear i compartir la nostra visió i sentir-nos que formem part d’un sistema que ens doni sentit de pertinença.

I tots, en el fons, busquem ser també líders per poder comptar, -en definitiva- , amb el reconeixement i admiració dels altres.

Pot ser només renunciem conscient o inconscientment a voler ser líders, en etapes de més o menys foscor personal, però connectant de nou amb la nostra manera natural de ser, tornarem a activar-nos per buscar aquest reconeixement.

Tal com defineix Drucker: “tot i que els líders nats existeixen, són pocs els que neixen per poder cobrir les necessitats actuals. El lideratge, per tant, es pot i es deu aprendre”.

Podeu ampliar aquesta informació clicant aquí:  aquí

El líder es forma a través del coneixement i aquest coneixement està format per tres pilars.

Podem dir que el líder respon a l’equilibri que dona un taburet de tres potes.

 1.  Coneixement tècnic..

El lideratge es configura també a partir del coneixement tècnic
El coneixement tècnic és fonamental pel líder

La formació és fonamental per tenir bons líders i bons directius. Sense coneixement adquirit no hi ha líders ni bons directius, ni directius amb lideratge.

Per dirigir organitzacions i persones no és suficient haver-se format en competències tècniques com son l’economia, l’enginyeria, la biologia, la química, la medicina o l’arquitectura, per exemple. Un llicenciat o un graduat de la universitat no està format per ser un bon directiu.

Per ser un bon directiu necessita formar-se i adquirir competències específiques per ser-ho.

Les escoles de negocis ofereixen aquesta formació tècnica i competencial i normalment donen una formació de qualitat.

Altres persones es matriculen en cursos especialitzats en les diferents competències directives.

Els coneixements que adquireixen aquests alumnes fan referència a les diferents competències que necessiten per dirigir:

 • Habilitats directives
 • Treball amb processos
 • Comunicació
 • Tècniques per parlar en públic
 • Gestió d’equips
 • Gestió de processos
 • Gestió de conflictes
 • Gestió del canvi
 • Planificació i gestió de reunions
 • Gestió de l’estrés
 • Gestió del temps
 • Negociació
 • Desenvolupament de marca personal
 • Direcció orientada a resultats
 • Tipus de lideratge
 • Eines telemàtiques i col·laboratives
 • Internacionalització
Tot aquest conjunt de competències per desenvolupar les habilitat directives son necessàries i imprescindibles.
 1. Experiència.

Totes les persones tenim determinades experiències prèvies abans de posar-nos a dirigir empreses, organitzacions i equips.

No som conscients de la nostra experiència
L’experiència personal i professional és important pel lideratge

A partir de totes les experiències apreses, hem conformat un conjunt important d’habilitats que formaran part de la base de la nostra propera responsabilitat directiva.

És fonamental prendre consciència de la pròpia experiència i extreure’n els aprenentatges essencials per desenvolupar el nostre lideratge.

 

En general la formació en lideratge i competències directives de les escoles de negoci van acompanyades de experiències d’altres directius.

També,  la reflexió de l’experiència viscuda per altres persones, ens permetrà tenir un punt de vista més complert sobre el què viurem en el futur.

 1. El desenvolupament personal pel nostre lideratge.

Tots els que hem assistit a cursos en els que ens han explicat les competències i habilitat directives, hem comprés l’abast dels continguts. Una part d’aquests coneixements formaran part del nostre coneixement per sempre.

El més difícil és la gestió interna d'un mateix. És el gran repte!
El desenvolupament personal és complex i.. fonamental.

Però,  tots podem coincidir que després d’un temps ens és difícil recordar una bona part dels conceptes que vàrem estudiar i treballar en un curs. Després d’alguns mesos, no som capaços de recordar  i explicar els coneixements que vàrem estudiar.

 

 

Les bones metodologies de formació, els professors  i la qualitat dels continguts,  son sense dubte elements que incideixen directament en quina part del programa que hem estudiat formarà part del nostre coneixement després del temps.

En paral·lel, la nostra pròpia gestió interna com a persona i com a directiu davant de les noves responsabilitats seguiran essent el nostre veritable repte.

Ens trobarem amb situacions que després d’haver estudiat les diferents competències directives, seguiran essent el nostre veritable problema.

Per exemple:

 • Com aconseguir fer un equip sòlid i potent?
 • Com il·lusionar a l’equip?
 • Com motivar?
 • Com superar la inseguretat davant de la presa de decisions?
 • Com ser objectiu en la presa de decisions?
 • Com gestionar les dificultats que ens posin altres directius de la pròpia o altres organitzacions?
 • Com gestionarem la frustració de no haver assolit els objectius propis i de l’equip?
 • Com gestionarem el càracter complex d’alguns dels membres de l’organització?
 • Com ser humil?
 • Cal ser ètic? com aconseguir ser-ho davant de les situacions molt competitives?
 • Com afrontarem el desencís i la decepció ?
 • Com processarem la impotència de no poder transformar una situació ?
 • Com gestionar les traïcions (reals o percebudes) ?
 • Com gestionar un consell d’administració amb qui no compartim la visió,
 • Com seguir endavant quan no es té suficient força interna?

Son moltes les qüestions que depenen de la nostra educació emocional i de la nostra pròpia gestió.

De fet, si analitzem el motiu de la pèrdua de responsabilitats d’alts directius d’empresa, de polítics, i d’organitzacions de diferents tipus, podrem comprovar que el factor principal és aquest.

La bona gestió interna d’un mateix, és imprescindible per exercicir amb èxit la responsabilitat que tenim assignada.

Molt poques persones perden el seu lloc de responsabilitat per falta de competències tècniques. Sempre el problema radica en la gestió d’un mateix. I aquest és encara el veritable repte que està pendent d’assolir.

El lideratge transformacional contempla aquests tres eixos de coneixement:
Coneixement tècnic, experiència i desenvolupament personal.

Què es el lideratge transformacional?

Les escoles de negocis i les universitat van comprenent cada vegada més  aquesta tercera vessant si bé els és la més difícil d’abordar.

Després de que alguns professionals i acadèmics experts en lideratge hi hem posat l’atenció i hem explicat la importància d’aquest tipus de formació, moltes de les escoles de negocis han incorporat algunes sessions de coaching per donar-hi resposta.

El desenvolupament del lideratge personal va molt més enllà d’algunes sessions de coaching i/i mentoring que s’ofereixen atès que esdevenen insuficients.

En massa ocasions s’assignen coaches amb poca experiència en fer coaching a directius i fan un rol més de tutor que escolta o orienta, que de veritable coach.

La professió de coach en el nostre país està realment maltractada. La formació per ser coach sol ser superficial i de poques hores de durada i amb poca o nul·la selecció dels alumnes que es formaran. Per ser coach de directius és fonamental haver conegut la direcció d’empreses i disposar de moltes hores d’experiència professional com a coach.
Aquesta tercera vessant formativa i educativa del Lideratge encara no s’ha integrat en la formació dels directius.

El món acadèmic, especialment les escoles de negoci i algunes universitats  donen respostes de qualitat a la primera vessant, la que forma en el coneixement tècnic.

Per altra banda, la vessant del desenvolupament personal pel lideratge se’ls fa difícil d’acceptar i d’afrontar per aquestes institucions perquè és un àmbit de coneixement en el que hi ha pocs professionals ben formats.

El perfil del professional que pot fer-ho, no parteix d’uns textos escrits que sabrà transmetre a l’alumnat, sinó que ha de tenir la destressa suficient per aconseguir el desenvolupament personal de l’alumne, sense donar-li consells ni fer-li una classe de com ha de ser ell com a directiu.

Aquests tipus d’actuació, deixen als professors i les escoles en un espai  que els incorfortable, per desconegut, per incert i perquè abans d’entrar a la classe, el professor no sap què dirà, ni que li diran els alumnes, ni què li preguntaran. En definitiva aquest camp és el que necessita  disposar de professors que han desenvolupat el seu lideratge per ser líders per formar els seus alumnes. I necessiten aprendre una nova metodologia per formar els directius.

La solució NO és el coaching , ni el mentoring, ni la consultoria ni el creixement personal (per cert aquest darrer, considerat amb força despreci des d’aquestes institucions).

La solució és la incorporació de noves metodologies de formació i d’educació que permetin formar als alumnes des d’un altre paradigma. El coaching és una de les eines. No la única.

Aquesta formació requereix destinar-hi hores. Requereix formació personalitzada i treball en petits  grups. Això implica  una important inversió económica, tant per impartir-la com per disposar dels professors formats per fer-ho.

I també requereix de que els directius de les escoles de negoci i de les universitats, comprenguin la importància d’aquesta dimensió de la formació. Cal saber que també aquesta branca de la formació directiva es pot impartir a partir de metodologies de formació i  per tant a partir de la capacitació del professorat. És necessari i és possible aprendre’n.

El temps ens demostrarà que el repte que tenim com a societat, és posar el focus en aquesta tercera vessant.

El veritable canvi directiu vindrà a través del coneixement inconscient i del desenvolupament  de les persones pel seu lideratge i per tal que aprenguin a gestionar les seves  inseguretats i aprenguin a treballar per valors. En definitiva per disposar de bons líders, cal una bona formació acadèmica i una excel·lent formació i desenvolupament personal.

Aquell dia  haurem integrat naturalment els tres àmbits de coneixement  i les organitzacions de tot tipus es podran dirigir sense pors i sense  inseguretats i es podran gestionar amb èxits els conflictes,  les diferències, els egos i les frustracions. I també es podran plantejar els grans reptes i assolir-los amb èxit.

Les escoles de negocis i les universitats tenen pendent d’integrar-ho seriosament.

Podem començar avui mateix.

Hi ha coneixements que costa de fer emergir.
El coneixement del lideratge és profund i costa de veure la seva importància en la seva globalitat.

1 Comentari

 • Joan
  24 de març de 2019 23:10 0Likes

  Molt interessant i profitós, com sempre. Costa molt discernir entre les tres potes o qualitats necessàries que comentes, però les expliques clarament i de manera concloent. Jo hi afegiria, continuant amb la imatge del tamburet, que ha de tenir tres potes, però també ser útil. Que el bon tamburet fa servei i és útil quan aporta alguna cosa més que tres potes. Un lideratge ha de tenir aquestes tres qualitats, però ha de ser profitosament útil per tenir repercussió social i comunitària. I aquí entrem altra vegada en el terreny dels principis i valors, que ens permet distingir entre el lideratge d’una banda mafiosa o el lideratge que serveix per construir una societat millor.

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.