Crisi de valors. L’inici d’un canvi de cicle?

Crisi de valors. L’inici d’un canvi de cicle?

Crisi de valors. L’inici d’un canvi de cicle?

Molts ciutadans tenim el costum de llegir la premsa cada matí. Els que estem interessats en conèixer què està passant al món ens informem a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials, buscant diferents opinions i tendències.

La quantitat d’informació que ens arriba és molt gran i és difícil distingir el que és cert del que no ho és.

No existeix cap filtre sobre la veracitat de les informacions i les noticies impacten directament sobre les persones.

Si fem un anàlisi sobre la informació que ens arriba, podem observar varies característiques:

  • Un elevat nombre de noticies son negatives.
  • La majoria de noticies emeten judicis negatius i crítiques sobre persones.
  • Es donen com a certes determinades informacions sense estar contrastades.
  • Es publiquen informacions falses sense que comporti cap acció posterior dirigida als seus autors.
  • Es publiquen calumnies que fan mal a persones sense comprovacions o conseqüències pels qui les publiquen.
  • Donat l’elevat nombre de noticies negatives com la guerra, els assassinats, els maltractaments i la barbàrie humana, s’han “normalitzat” en la nostra vida diària. Podem inclús estar fent un àpat mentre estem veient imatges de televisió de persones mortes, assassinades, torturades o mutilades.
  • Les noticies sobre corrupció son habituals i s’han normalitzat en la nostra vida diària.

Si fem una mirada sistèmica a aquests fets ens podem preguntar:

Per què ?

Podríem trivialitzar la resposta, dient simplement: “aquest és el món en el que vivim” o “la maldat és inherent a la persona”. I aquestes afirmacions son certes només en part.

Els motius que ens poden ajudar a explicar aquests fets son múltiples:

  1. Els mitjans de comunicació necessiten rendibilitat econòmica i les noticies que tenen més impacte emocional “venen” més.
  2. Els mitjans de comunicació tenen relacions directes amb els diferents grups i opcions polítiques, el que els treu objectivitat i rigor en molts casos.

Però hi ha motius molt més profunds que hi intervenen:

La societat actual està vivint una important crisi de valors que la veiem representada especialment en la política.

La política no és un ens allunyat de la societat. En definitiva els ciutadans som els que ens presentem a les eleccions i som els que votem les diferents opcions polítiques tot i rebent les noticies negatives que es generen.

Però la societat avança en diferents velocitats i per diferents camins.

Son moltes les persones i organitzacions que treballen i fonamenten les seves accions en els valors. Des d’ONG’s de tot tipus a institucions i grups socials que treballen defensant a través de les seves accions, causes nobles i justes. Aquest tipus d’accions no son poques ni son aïllades. Cada vegada més hi ha persones compromeses amb les persones i amb el respecte al medi ambient.

Vivim doncs en la dualitat. Una part important de ciutadans de la terra lluita per la igualtat, per la veracitat, per donar suport a les persones amb desigualtats, per la justícia social i actua respectant a les persones. I tot això passa mentre estem sotmesos a un bombardeig de fets reals inhumans i noticies negatives.

L’evolució ha de passar forçosament per l’educació per valors. La qualitat humana no és simple d’assolir. Tots errem i tots tenim pendent una millora clara en les nostres accions.

Podem doncs identificar com la principal causa del comportament negatiu de la humanitat, la falta d’educació en valors i la falta de coratge per actuar d’acord amb valors. Les inseguretats personals, la falta d’autoestima, la por a no ser reconegut pels altres, la por a no ser “important”, la por a no ser valorat, la por a no agradar, l’educació cultural sobre (el mal anomenat) èxit social, la necessitat de “tenir” per compensar les mancances personals, responen a raons molt íntimes que, molts tenen i tenim, encara per resoldre.

El bombardeig de noticies negatives i en molts casos falses, connecten amb aquestes emocions més baixes. Reforcen les pors i les inseguretats personals i a vegades permeten fins i tot, excusar-nos en elles per actuar negativament.

Però la societat avança. Especialment aquella part de societat anònima. La que té por però treballa per vèncer-la. La que se sent insegura amb si mateixa però lluita per superar-ho. La que sense buscar el reconeixement social treballa anònimament per millorar la vida de les persones.

Els esdeveniments públics que veiem arreu del món, son la mostra d’una gran crisi de valors. A ben segur estem arribant al fons d’aquesta crisi, perquè amb aquest tipus d’accions estem destruint, en tots sentits, la humanitat.

Però simultàniament amb una altra velocitat i per altres vies, la humanitat també avança.

No sabem el temps que ens cal per assolir el canvi de paradigma global. Pot ser encara ens hem de fer més mal, però el procés de destrucció és ja real i l’inici d’una nova etapa ha començat.

Qui sap si deixar aquesta etapa destructiva i negativa de la humanitat durarà pocs o molts anys, però hem de posar el focus en que un part important dels homes i dones del nostre planeta que han començat a caminar en una altra direcció. Ens cal doncs donar-los veu, fer-los visibles i aconseguir que la premsa, la política i la direcció de les organitzacions ho incorporin.

Tinguem esperança.

 

 

 

 

 

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.