Article d’opinió: Les pimes com a factor clau de la Responsabilitat Social Corporativa

Article d’opinió: Les pimes com a factor clau de la Responsabilitat Social Corporativa

Article d’opinió: Les pimes com a factor clau de la Responsabilitat Social Corporativa

les pimes com a factor clau de la Responsabilitat Social Corporativa

Les pimes com a factor clau de la responsabilitat social corporativa.

Article publicat a Economia DIgital. 02-04-20

Des de fa ja alguns anys la Responsabilitat Social Corporativa ha format part del vocabulari de les nostres empreses i, especialment, de les grans empreses. Algunes grans companyies han fet accions efectives en aquest sentit.

Les petites empreses, de forma anònima, hi estan molt més avesades a exercir aquest compromís social amb els seus treballadors i amb el seu entorn. Les seves accions no fan el titular de les seves memòries però donen sentit a la seva vida.

D’alguna manera, hem après a acceptar aquests gestos de les grans corporacions i massa vegades no ens hem sentit legitimats per aixecar la veu i denunciar-los, atès que afavorien a determinats col·lectius que veritablement teníen necessitats. Però, a l’hora, molts de nosaltres sentíem que eren accions que anaven a cavall entre la bondat de la intenció i la tranquil·litat de consciència dels qui més tenen, dels qui més guanyen.

Aquestes grans corporacions han crescut a través de les petites i mitjanes empreses per acabar essent els titulars únics de determinats sectors del mercat. Empreses de moda, de moblament de les llars i grans cadenes de restauració, en són alguns exemples.

Mentre creixien els corresponents monopolis de cada sector, les petites empreses han vist com el seu espai es feia cada vegada més i més petit mentre, literalment, eren escanyats econòmicament. Les pimes, que van ajudar a ser el que avui són les grans corporacions, han treballat pràcticament sota preu i observant amb impotència i frustració com les seves mostres i dissenys estaven en les prestatgeries de cadenes de botigues sense haver-ne fet la producció. Davant d’aquests gegants, l’opció era única: acceptar les condicions o morir.

El COVID19 ha vingut també per mostrar-nos les injustícies més flagrants d’aquest món i, si alguna cosa ens ha d’ensenyar, és que el món en el que vivim s’ha de fonamentar en els valors del respecte, la justícia i l’ètica.

Ara ja podem atrevir-nos a afirmar que les memòries de la Responsabilitat Social de les grans empreses no ens serveixen. Ara és temps de posar cada cosa en el lloc que li correspon. Ara és temps que les petites i mitjanes empreses recuperin el seu espai, es respecti el seu coneixement i la seva feina, produeixin i facturin a un preu just i, en conseqüència, el seus treballadors cobrin el salari que els correspon per garantir-los una vida digne i justa.

En pocs mesos començarà una nova etapa de la història d’aquesta societat. Tots i cadascun de nosaltres ens haurem de redefinir, en les nostres feines i en les nostres vides. I ara sí, que d’una vegada per totes, les petites i mitjanes empreses que agrupen a més del 90% dels treballadors d’aquest país han de tenir el paper i l’espai just que els hi pertoca. Aquell que es fonamenta en l’experiència, en el coneixement, en el treball diari, en l’esforç i en l’honestedat. Tots nosaltres som treballadors d’aquestes petites i mitjanes empreses, que fins ara, hem sigut el rerefons que ha permès a les grans empreses lluir titulars a les seves memòries corporatives.

Els directius i titulars de les grans corporacions i monopolis són persones humanes i, naturalment, hauran de ser sensibles a la realitat que el COVID19 ens deixarà. Ara és el moment de comprendre la realitat del nostre país, la importància de confiar en les pimes que el formen, de tractar-les amb el respecte profund que mereixen, de pagar-les-hi amb honestedat el preu que facturen. Ara és el moment de confiar en la professionalitat i experiència del teixit industrial del nostre país. Només així, podrem entre tots tirar endavant i fer-ho com reclama la nostra societat des de fa molt temps: de manera més justa, més ètica i més equitativa. Ha arribat el moment.

Núria Aymerich

Secretaria General

Gremi de Fabricants

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.