Aprenguem dels errors i construïm un futur amb responsabilitat.

Aprenguem dels errors i construïm un futur amb responsabilitat.

Aprenguem dels errors i construïm un futur amb responsabilitat.

 

Aprenguem dels errors i construïm un futur amb responsabilitat.

Son dies per la reflexió. La pandèmia posa al descobert la societat que entre tots hem construït durant les darreres cinc dècades.

El país sortia d’una cruenta guerra civil. Poc a poc es va anar construint una democràcia i l’encaix a Europa. La globalització va créixer amb força. I poc a poc vàrem anar a la societat del benestar. Una societat que els mitjans de comunicació i internet, i en bona mesura, tots nosaltres, vàrem mostrar al món, com una normalitat.

Les guerres actives aquest 2020 (Yemen, Irak, Siria, Sudán del Sud, Somalia, Afganistan… les més de trenta dictadures existents actualment al món, els camps de refugiats que acullen a milions de persones provinents de països en guerra, els centenars de pateres que amb condicions infrahumanes creuen diàriament el mar, engollint a bona part dels seus ocupants, països pobres d’Africa amb falta de recursos bàsics i sanitaris formen part d’aquesta societat que hem construït. Més a prop, tenim el quart món, gent que en mig dels gratacels i les avingudes, viuen amb condicions penoses, sense tenir ni tan sols una casa en la que viure en condicions dignes. Tot això és també la nostra societat. Avui i aquí. Fins ara, hem mirat cap a una altra banda.

Ara, el Covid-19 es obliga a mirar de cara. Es posa de manifest, la societat que entre tots hem construït. Plena de mancances i d’injustícies.

Una societat que s’ha dividit més que mai entre uns pocs molt rics i uns molts, amb mínims recursos o amb recursos cada vegada més reduïts i precaritzats.

Son moltes les accions generoses i anònimes dels ciutadans d’aquest primer món. Milers de persones que amb voluntat de servei, treballen per millorar la vida dels qui menys tenen. Alguns directament, altres a través d’ONG’s. Persones transparents però que gràcies a elles, es sosté el sistema.

Avui veiem com el covid19 s’està enduent massivament a les persones grans i a les persones més febles pel seu estat de salut.

Per a mi, aquesta és la gran mostra de la societat que entre tots hem fet i no hem estat incapaços d’evitar.

Mai en un país d’Àfrica, tot i en mig de la màxima pobresa que puguin tenir, deixaria un avi abandonat o el deixaria morir en la solitud.

Com podem permetre’ns que la gent gran mori sola en un llit d’hospital, o en residències?
Com podem haver creat una societat tant insolidària i insensible per permetre-ho?

Qui de nosaltres no sabia que el principal problema que tenia la nostra societat era l’atenció i la cura de les persones grans? Persones grans i soles en la major part de les ocasions.

El virus ha vingut i ja ha posat en evidència les mancances de la nostra societat amb la falta de valors i de compromís amb les persones i especialment amb les més febles.

Ara, son els metges, les infermeres, els auxiliars, els serveis de neteja, els policies els qui s’estan deixant la vida per tots nosaltres i, especialment per tots aquells pels qui la nostra societat que n’hem dit del primer món, no hem estat capaços de fer res, per evitar arribar a aquesta barbaritat que estem vivint.

Temps de valors. Si. Temps de valors que no vàrem tenir. I temps de valors que caldrà veure si serem capaços de tenir, de respectar i d’actuar d’acord amb ells.

De moment, als qui hem “menystingut” no donant-los valor pel que feien, donen la vida per trobar-nos un respirador, tapar-nos amb un llençol o acompanyar-nos en el darrer sospir.

Tots tenim l’obligació de no oblidar el què entre tots hem fet tant malament. Ara tot i que tard, serà el moment de posar-nos a fer una societat millor.

Tampoc no ens podrem permetre ometre el reconeixement a tots els qui amb tant esforç i voluntat de servei, avui es deixen la vida per tots nosaltres. Feia temps que ho feien. Tampoc ho vàrem saber valorar.

És temps de valors. Però és temps d’actuar d’acord amb els valors. No son paraules. És la nostra obligació.

 

 

 

 

 

 

Deixeu el vostre comentari

Nom
Correu electrònic
Website
Comentari

Atenció: Mitjançant l'enviament d'aquest formulari declares haver llegit i acceptar l'Avís Legal.